Ohlédnutí za finálovými závody SP 2010

První říjnový týden strávila reprezentace na hranicích Francie se Švýcarskem. Absolvovali jsme několik tréninků a závodů mezi dvěma nádhernými městy – francouzským Annecy a švýcarskou Ženevou.
Jezero Annecy ohraničené malebnýma horama

Ve Francii jsme očekávali drsný terén, ale i tak jsme byli zaskočeni. V několika tréninkových lesích ležela na zemi taková prořezávka stromů a větví, že se tam skoro nedalo bezpečně chodit. Naštěstí to nebyl případ závodu na klasické trati, který se běžel v pohoří Grand Rock. A byl hodnocen jako nejlepší závod na klasické trati letošního roku (…říkal třeba mistr světa Olaf Lundanes 😉 ) Tento závod vyhrál rozdílem třídy Thierry Gueorgiou a to prý proto, že to byl pravý orientační běh. Závod nabízel změny rytmu, nezvyklý a obtížný terén a docela zgeneralizovanou a trochu nečitelnou mapu v měřítku 1:15 000, kvůli níž teď koluje světem petice za použití měřítka 1:10 000 na MS 2011 ve Francii pro klasickou trať.

Mapa s postupy Thierryho Kdo by to podle těch postupů řek, že vyhrál o 5 minut?!!!

Všechny závody i tréninky se odehrávaly v docela velké nadmořské výšce. I centrum MS 2011 bude ve výšce 1300 m.n.m.
V pozadí Mont Blanc

Následující ukázka je z mapy Montagne de Bange z terénu, o kterém se poslední dobou hodně mluví. Však posuďte sami.



Následující víkend po závodě ve Francie se běžely další dva závody světového poháru – middle a sprint v centru Ženevy. Což znamenalo přesun asi jen 50 km. A takhle snadno jsme se dostali z dějiště MS 2011 do dějiště MS v roce 2012.
Závod na middlu byl navíc ve vedlejším lese finálového závodu na middlu MS 2012. Švýcarsko nabídlo mnohem přívětivější a běhatelnější terén. Middle byl hezký a fyzicky dost náročný závod, který opět suverénně vyhrál Thierry.
Celá mapa. Srovnání postupů Thierryho a mých.
Ztrácel jsem především fyzicky a také na několika chybách způsobených především nedostatkem kyslíku 😉

Posledním závodem série byl sprint v centru Ženevy. Což byl perfektní prostor pro zajímavý závod a tratě jej dobře využily. Já osobně už jsem toho měl dost před startem. Bojoval jsem, ale nešlo to. Zvolil jsem i několik špatných postupů. Ale podobných chyb se dopustil také například druhý Matthias Müller a zvládl trať o více než minutu rychleji.

…je potřeba začít znovu makat!
Tratě a postupy na ROUTEGADGET

A bientôt!

Categories: Orienteering | Tags: | Leave a comment

Post navigation

Leave a comment

Blog at WordPress.com.